Runningtherapie is een methode om gezonder en bewuster te leven. Een methode waarbij bewegen een middel is en niet het doel opzich.
Runningtherapie is het inzetten van een rustige duurloop onder intensieve begeleiding van een runningtherapeut en is bedoeld voor mensen met een onprettig gevoel over hun fitheid, zowel op het lichamelijke als mentale vlak. Van buitenaf bekeken kan runningtherapie lijken op een reguliere hardlooptraining (of andere sport) , maar runningtherapie kan worden gezien als een fase tussen niet sporten/bewegen enerzijds en deelname aan reguliere sport-/beweegactiviteiten anderzijds en is zeker geschikt voor mensen die zich niet als sportief kwalificeren. De intensiteit van de trainingen wordt bepaald aan hand van de gesteldheid van de conditie van de deelnemer.
Door regelmatig(er) bewegen bevordert, zowel je lichamelijke als je geestelijke gesteldheid. Door runningtherapie neemt tevena de kans op lichamelijke ziekten af.
De laatste jaren wordt er veel aandacht besteed aan runningtherapie als waardevolle aanvulling op het bestaande behandelaanbod. Bekende initiators zijn onder andere dr. Ruud Bosscher bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, psychiater Bram Bakker, fysio- en runningtherapeut Simon van Woerkom.
Runningtherapie is ook een effectieve en verantwoorde methode om in geval van overgewicht tot gewichtscontrole te komen. Runningtherapie wordt tevens ingezet in de behandeling van mensen met spanningsgerelateerde klachten van rug- en nek, vermoeidheidsklachten, slaap- en concentratiestoornissen.
Runningtherapie wordt beschouwd als een aanvulling binnen het bestaande behandelaanbod en kan desgewenst ingezet worden in combinatie met psychotherapie en/of medicatie.
Effecten
- afname van negatieve gevoelens
- je fysiek en mentaal beter voelen
- uitgeruster
- beter slapen
- minder klachten burn-out
- meer zin in dingen doen
- groter zelfvertrouwen
- gezonder leefpatroon
- meer tijd en aandacht
- gewichtsafname
Present op de training is de prestatie
Bewegen zelf is de prestatie waar het bij runningtherapie om draait. Niet een bepaalde afstand , niet de tijd, maar schoenen aantrekken en letterlijk de drempel over naar buiten.
Elke keer merken dat het prettig is om te bewegen is het doel. Daarnaast is het langzaam opbouwen van de conditie de basis voor het succes. Vooruitgang door voortgang.
Excuses, uitstelpogingen en andere belemmeringen als regen, wind, zware benen, zwaar hoofd, te warm of te koud, zullen verdwijnen als je het lekkere gevoel gaat ondervinden die bewegen elke keer oplevert.
Bijkomend voordeel is het lekkere gevoel de rest van de dag blijft.
Het gevoel van succes als je merkt dat je conditie en fitheid verbeterd geeft zelfvertrouwen
Tijdens de cursus is er geen haast. De conditie verbeteren gebeurt vanzelf. Zeker in het begin wordt er gedoceerd gelopen of anders gezegd: er wordt getraind met mate. De trainer/therapeut /docent )is de handrem en motivator in één.
Uiteindelijk is de cursus gericht dat een cursist met het opgebouwde zelfvertrouwen en basisconditie zelf aan de slag kan en blijft.
Aan het einde van de 12 weken bestaat de mogelijkheid om samen te trainen in een loopgroepje in de buurt of keuze. Nog harder lopen? Kijk dan bij ….
Naast hardlopen zijn andere sporten ook mogelijk om in te zetten als middel.
de mogelijkheid voor hardloopverslaving is aanwezig.